Sobre la deriva autoritària i els presos polítics a l’Estat espanyol

0 627
El col•lectiu Marea Granate denuncia la deriva autoritària i antidemocràtica de l’Estat espanyol, que s’ha fet palesa per l’existència de presos polítics dins del seu marc, la qual cosa no és una novetat (la Llei antiterrorista ha servit durant anys com a paraigua per a tot tipus de tortures, empresonament i persecució) sinó un fet exacerbat a l’empara de la “Llei Mordassa” i emprat com a mètode de repressió tant contra aquells que alcen les veus contra les seves polítiques neoliberals i conservadores, com contra el procés sobiranista català.

Ens preocupa el caràcter franquista encobert del règim espanyol actual, una suposada democràcia europea, i el gran nombre de persones represaliades que existeixen actualment (els Jordis, Alfon, Emilio Cano, els joves d’Altsasu, els rapers Valtònyc, Pablo Hasél i la Insurgencia, humoristes, titellaires, activistes pro drets humans). Els casos actuals tan sols posen de relleu una realitat inherent al règim post franquista espanyol, aprofitant la política del xoc, que es va iniciar amb la mal anomenada crisi per castigar tot tipus de dissidència política i imposar un relat polític i social monopolitzat, un discurs únic que no qüestiona l’ordre establert.

En aquest marc, són molts els drets trepitjats i les llibertats retallades. Denunciem que l’Estat espanyol incompleix els acords internacionals relatius a l’existència de presos polítics, alhora que vilipendia els drets d’associació* i llibertat d’expressió*. Denunciem l’excés d’impunitat, els abusos creixents de poder i la manca de justícia.

Condemnem igualment l’arbitrarietat amb què l’Estat espanyol aplica el compliment de la llei en funció de la ideologia de les persones, així como l’ús indiscriminat de tipus penals com terrorisme, enaltiment, injúries, blasfèmia o atemptat contra l’autoritat, banalitzant-los per tal de perseguir judicialment la ciutadania.

Hem estat testimonis de com l’Estat espanyol empresona persones per fets com participar en una protesta, escriure un tuit, pertànyer a un col.lectiu social, participar en una batussa de bar, escriure cançons, fer obres de teatre, informar durant una manifestació, assistir a una vaga general, o per voler exercir el seu dret al vot.

Davant la justícia social, aquestes accions només promouen la substitució de l’acció política per un ús hiper-punitiu del codi penal amb la sola intenció de revestir d’inevitable la repressió amb què l’Estat respon als qui difereixen ideològicament. D’aquesta manera, es persegueix judicialment i mitjançant repressió policial la pertinença a col.lectius socials, les protestes i la legítima oposició a l’statu quo, negant a la ciutadania el dret a la protesta i, de forma efectiva, allunyant-nos d’un funcionament democràtic de l’Estat.

Por tot això, des de Marea Granate exigim que s’aturin els processos judicials oberts contra la ciudadania per dur a terme l’exercici dels nostres drets, l’alliberament immediat de totes aquelles persones empresonades injustament per motius polítics, que es garanteixin els drets a la lliure associació i a la llibertat d’expressió, alhora que s’inicia un procés de diàleg que protegeixi el dret a defensar les nostres diverses posicions polítiques.

Reclamem que es derogui la mal anomenada “Ley Orgánica de protección ciudadana”, de 2015, coneguda popularment com a “Llei Mordassa”, així com la supressió dels delictes d’injúries a la corona**, d’ofensa dels sentiments religiosos*** i la revisió de la reforma del codi penal, aprovada amb els vots de PP, PSOE, Coalición Canaria, UPN i Foro Asturias (i l’abstenció de CIU i UPyD) que va permetre l’extensió de la definició de “terrorisme” a conductes que no hi tenen res a veure.

Reivindiquem que es reformi la justícia espanyola per garantir la seva independència, alhora que es respectin els acords internacionals en matèria de drets humans i llibertat d’expressió.

Des de fora seguirem difonent i potenciant les mobilitzacions ciutadanes en pro de la justícia social, denunciant els excessos que cometen les suposades forces de l’ordre i l’aparell repressor de l’Estat, desmuntant les fake news de les clavegueres de l’Estat, contrarestant la desinformació de la caverna mediàtica i visibilitzant les iniciatives de resistència ciutadana.

La participació ciutadana en els assumptes polítics és un valor que tot Estat que es faci dir democràtic hauria de fomentar, mai reprimir.

Abans dormíem però fa molt de temps que ens hem despertat.

*Recollits a la Declaració Universal dels Drets Humans Art. 20 i Art. 19 respectivament (https://www.un.org/es/universal-declaration-human-rights/) així com a la Constitució Espanyola Art.22 i Art. 20 respectivament (https://boe.es/diario_boe/txt.php?id=BOE-A-1978-31229)
**Article 490.3 del Codi Penal http://noticias.juridicas.com/base_datos/Penal/lo10-1995.l2t21.html#a490
***Article 525 del Codi Penal http://noticias.juridicas.com/base_datos/Penal/lo10-1995.l2t21.html#a525

Marea Granate

View all contributions by Marea Granate

Similar articles

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *